Приключенията на Зарко

Illustrations - Dvorec ot Dumi_03Зарко беше малко, скромно момче, което си нямаше много приятели. Той беше дребен на ръст, с червена коса и това го правеше по-различен от другите деца. Приятели му бяха само Моника и сивото мишле, което си имаше дупка в стаята му.
Моника обичаше предизвикателствата и постоянно търсеше някакви приключения. Един ден тя замина да се бори със страшния дракон. Така Зарко и мишлето останаха сами.
Веднъж, отваряйки килера, малкото момче с изненада откри, че там живее странно човече. То имаше дълга зелена брада и смешна шапка. Зарко отначало се уплаши, но после реши, че това човече може да му помогне да намери нови приятели. Запозна се с него и разбра, че се казва Морти.
Морти се оказа малък магьосник. Той разказа на момчето за една вълшебна страна, където се случват необикновени неща.
Зарко и мишлето решиха да тръгнат към тази страна. Пътят беше труден, но те бяха смели и се надяваха да открият прекрасни места и нови приятели.
Когато стигнаха до вълшебната страна, първото, което видяха, бе една чудна гора. Там във всяко дърво живееха различни животни, които се веселяха. Момчето и мишлето се сприятелиха с тях и тогава животинките им разказаха за вълшебно езеро, пълно с водни лилии, където всяка нощ танцуват елфи.
Двамата приятели решиха, че на всяка цена трябва да открият това езеро. Сбогуваха се с животните от гората и продължиха напред.
По пътя си видяха още много чудни неща. На една месечинка-люлка, малък музикант свиреше весели мелодии, а до него на летяща лодка танцуваше красива девойка. Зарко и мишлето им се полюбуваха, но продължиха напред, защото твърдо бяха решили да намерят вълшебното езеро.
В края на петия ден, уморени от дългия път, отчаяни, че разказът за вълшебното езеро е измислица, дочуха нежна мелодия. Умората им изведнъж изчезна и те побягнаха към високите тръстики, а когато ги разгърнаха, пред очите им се откри необикновена гледка. Нямаше никакво съмнение, че това е вълшебното езеро. Лилиите в него бяха красиви и големи като лодки.
На една от тях Зарко видя група музиканти-мравки, които свиреха прекрасни мелодии. Точно в средата на езерото, където нежно се поклащаше най-голямата лилия, двамата пътешественици видяха чудна девойка, която танцуваше и пееше. Казваше се Кати. Беше дребна на ръст като Зарко и много красива. Тя го покани да се веселят заедно.
Децата станаха добри приятели и Зарко беше щастлив, че вече няма да бъде самотен.
Така приключението на момчето и мишлето завърши с едно ново приятелство.

 

Автор: Денислава Даниелова Тодорова, VII клас
Ментор: Петя Костадинова Дечева
Училище: ОУ „Д-р Петър Берон”, гр. Дебелец

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: